
(Reuters Health) – У невтішних новинах для любителів шоколаду дослідники виявили, що всупереч більш раннього повідомлення, вживання темного шоколаду не поліпшить ваш зір.
У попередньому докладі передбачалося, що деякі аспекти зору, що деякі аспекти зору покращилися протягом декількох годин після споживання шоколаду. Нове дослідження не показало жодних змін у зорі чи кропостачанні очей після вживання близько трьох чвертей унції темного шоколаду. Однак в обох дослідженнях брало участь лише невелика кількість добровольців.
Зі слів авторів, що очолював доктор Якоб Седлецький з Університету Людвіга-Максиміліана в Мюнхені, оскільки два випробування аналогічного розміру дали протилежні результати, "необхідні додаткові дослідження". "Оскільки це невелике дослідження не виключає можливості отримання вигоди, необхідні подальші випробування з великими обсягами вибірки, щоб впевнено виключити або виключити можливі довгострокові переваги", - пише Седлецький і його колеги в JAMA Ophthalmology, 26 вересня.
Причина, по якій можна підозрювати, що темний шоколад може допомогти гостроті зору, полягає в тому, що солодкі ласощі наповнені флавоноїдами, які являються антиоксидантами. Дослідження показали, що добавки з високим вмістом антиоксидантів можуть знизити ризик вікової проблеми із зором, так званої макульною дегенерацією. Дослідники відмічають, що специфічний флаванол у темному шоколаді також розширює кровоносні судини.
Для того, щоб побачити, чи можна дублювати попередньо проведене дослідження з шоколадом та зором, Седлецкі та його колеги зібрали 22 здорових добровольців віком від 20 до 62 років, які не мали проблем із зором. Добровольцям було випадковим чином призначено вживати шматочок темного шоколаду вагою 20г (0,71 унції), що еквівалентно приблизно чверті шоколадного батончика темного шоколаду, що містить 400 мг флаванолів, або 7,5 г шматочка молочного шоколаду, що містить приблизно 5 мг флаванолів.
Очі добровольців були перевірені за допомогою нового технологічного сканера, який детально показує кровоносні судини до того, як було спожито шоколад, і через дві години після цього. Команда Седлецького шукала ознаки того, що шоколад розширив судини в сітківці, що означало б, що поліпшується кровопостачання ока.
Також добровольцям проводили низько технологічні тести на зір, подібні до тих, які використовувалися в попередньому дослідженні з шоколадом.
Через тиждень після початку випробування добровольцям, які вперше отримали темний шоколад, дали молочний шоколад, а тим, хто вперше отримав молочний шоколад, дали темний шоколад.
Коли дослідники проаналізували свої дані, вони не виявили суттєвих відмінностей у скануванні сітківки або тестах на зір, коли добровольці вживали темний шоколад або молочний шоколад.
Доктор Gareth Lema був "розчарований", прочитавши про нові результати. "Мені подобається шоколад", - пояснив він.
Хоча в новому дослідженні не було показано ніякої користі від вживання одного шматочка щоколаду, "це не означає, що вживати його протягом триалого часу не корисно", - сказав Lema, хірург сітківки New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai in New York City.
Навіть у першому дослідженні позитивні результати були досить невеликими, зазначив Lema. "Жодне з цих досліджень насправді не показало, що якщо ви з'їсте шматочок шоколаду, то у вас буде орлиний зір", - додав він.
Що стосується впливу щоденної "дози" темного шоколаду, то журі все ще не вирішили цього питання, сказав Lema.
Доктор Jay Chhablani погодився. "Це одне з обмежень обох досліджень", - сказав Chhablani, доцент офтальмології University of Pittsburgh School of Medicine in Pennsylvania. "Хтось повинен провести багаторічне дослідження, порівнюючи темний шоколад з молочним шоколадом".
Джерело
JAMA Ophthalmology 1, JAMA Ophthalmology 2.
Переклад
Читайте також




Популярні теми







